top of page
  • Nadia Bækgaard

Daytrip til Melaka

"(...) fantastisk at se noget andet end skyskrapere!"


I torsdag havde Kev en fridag (de er sjældne, så vi nyder dem til fulde!) og eftersom at statsgrænserne i Malaysia endeligt(!!!) er åbne igen efter den laaange lockdown, valgte vi at tage en dagsudflugt til Melaka.


Melaka ligger syd for Kuala Lumpur og køreturen tager 1,5-2 timer alt efter trafikken. Det er første gang i lang tid, at vi sådan har været på en “længere” køretur - og første gang overhovedet, at jeg bevægede mig udenfor KL (Kev har selvfølgelig været rundt i Malaysia i forbindelse med kampe) - så vi nød turen helt vild med god musik, smoothies og valnødder (den bedste sunde snack, hvis I spørger mig - altså lige udover svesker, som jeg har et afhængighedslignende forhold til).


Det var helt fantastisk at se noget andet end skyskrapere! Landskabet var dækket af skov - palmer (og andre træsorter jeg desværre ikke kender navnet på) - og horisonten bølgede smukt med bjerge i flere lag.Vi ankom til Melaka ved 14-tiden og parkerede ved caféen “Sharing Plates”. En af Kevins venner gennem klubben er opvokset i Melaka, så vi mødtes med ham, og på fineste manér viste han os rundt i midtbyen resten af dagen. Vi skulle dog først og fremmest lige have fyldt depoterne op med god mad fra “Sharing Plates”. Kevin og jeg delte deres “Breaky Burger” - en MØJLÆKKER burger med avokado, ost, røræg, løg og barbecue marineret pulled-chicken. Og, på Ray’s (Kevin’s ven) anbefaling, deres “Smoked Salmon Poached Eggs with Rosti” - som vel næsten ikke behøver yderligere forklaring - også VILDT velsmagende og alt sammen helt friskt og lækkert! Salatdressingen var spitze(!), så jeg spiste en del salat - hvilket man, hvis man kender mig, ved er en sjældenhed. Kev og jeg delte også en “Banana Oat”-smoothie (mums!) og så kunne vi ikke dy os for alle 3 at dele en portion af deres “Chocolate Chip Pancakes”. Det hele var bare super, og vi gik derfra med fyldte maver og gå-på-mod!Dét var også nødvendigt, eftersom solen bagte på os hele dagen, og Ray ledte os op af en hulens masse trapper.


Melaka har en super interessant historie, og hvis jeg kunne, ville jeg genfortælle jer alt det, vi fik fortalt af Ray. Der er altså noget helt specielt ved at blive guidet rundt af én, der er vokset op i byen. Kender I det? Det hele bliver lidt mere familiært på en eller anden måde.


Det jeg fik fat i var dog blandt andet, at Melaka har været under indflydelse af mange forskellige nationer. Derfor var der tydelige spor (bygninger, gravsten mm.) af lande som Portugal, Holland og England.


Ray fortalte af alle de rødbrune bygninger i byen var bygget af Englænderne - og i en borg, højt hævet over byen, kunne jeg pludseligt læse, hvad der stod på gravstenene. Det stod på hollandsk, men mit skoletyske came in handy. Det var lidt sjovt at stå der i en borg i Malaysia og ligepludselig føle sig en lille smule “hjemme” sprogmæssigt. Ydermere spottede vi, i en rundkørsel, en lille vindmølle og to af de der klassiske hollandske statuetter af køer malet i rød og blå. For enden af kanalen, der går hele vejen igennem byen, lå et stort træskib. “Det ligner lidt et sørøverskib”, sagde jeg, og så fortalte Ray, at det var det også. Det var en replika af et af de skibe, portugisiske sørøvere var kommet til byen i, i sin tid. Vi taler det 16. århundrede. Ret vildt!


Og åbenbart bliver nye fund fra fortiden ved med at dukke op i byen. For så lidt som 2 års tid siden fandt man, og udgravede, en mur med kanoner nede ved kanalen. Indtil da havde den blot ligget gemt i en bakke. Det fik os alle 3 til at tale om, hvor meget historie, der stadig må ligge gemt i jorden, i Melaka og resten af verden.Da vi havde gået i solen, op og ned af trapper, i et par timer, gik vi ned mod Junker Street - byens hovedgade - og hvad der (pre-corona) var et enormt aktivt “night market” (boder langs vejen med lokal mad, ting og tøj). På gaden lå moder-caféen til “Sharing Plates” - “The Daily Fix” - som Kevin og jeg også havde googlet os frem til på køreturen derned. Drengene fik en smoothie hver og jeg forsøgte af køle af med en kildevand. Caféen lå i en gammel bygning og var indrettet hyggeligt og cool med gamle, genbrugsmøbler - lige efter mit hjerte!Efter en gåtur i aftensolen (og noget mildere temperature) sagde vi farvel til Ray, og Kevin og jeg sluttede dagen af med aftensmad på en lokal indisk restaurant. Naan is always a good idea!


Trætte, glade, med fyldte maver (igen) og en på opleveren satte vi kurs med Kuala Lumpur. Og ligesom at den smukke natur kunne noget, på vejen i morges, kunne det også noget at nærme sig storbyens mange lys i aftenmørket.Comentarios


bottom of page